Verzendwijze documenten

Proces communicatie externe documenten

In het scherm Verzendwijze legt u instellingen vast voor het automatisch communiceren van documenten. Dat kunnen rapporten zijn maar als u gebruikmaakt van ketenintegratie ook elektronische XML-berichten.

De verzendwijzen die u definieert, kunt u overal selecteren waar u communicatie externe documenten instelt:

Verzendwijze van rapporten

In de verzendwijze van rapporten legt u vast of een rapport per post of in een mail wilt verzenden. Als u het rapport per mail wilt verzenden, geeft u aan wie de afzender en ontvangers zijn, wat de inhoud van de mail moet zijn en of er documenten meegestuurd moeten worden.

Steeds opnieuw een mail opstellen, geadresseerden en mee te sturen documenten opzoeken is tijdrovend en foutgevoelig. Als u de communicatie van documenten automatiseert, stelt u de standaardmanier voor communiceren met een specifieke klant of leverancier eenmalig in. Daarna hoeft u alleen de verwerking Verzenden documenten uit te voeren om de mail of afdruk aan te maken. U kunt de verwerking multiselect uitvoeren: als u bijvoorbeeld in het scherm Verkoopoffertes meerdere verkoopoffertes selecteert en vervolgens de verwerking start, dan worden op basis van de vastgelegde verzendwijze al die verkoopoffertes afgedrukt of verzonden.

Verzendwijze van elektronische berichten

Als u met ketenintegratie elektronische berichten wilt versturen, legt u per soort document de verzendwijze vast. Dat gaat op een vergelijkbare wijze als bij rapporten maar u geeft aan of u met de e-mail alleen het elektronische XML-bericht of ook het rapport in PDF-formaat wilt versturen.