Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

De projectplanning uitvoeren

Als de projecten uit het voorbeeld in Projectstructuur met onderlinge relaties gepland worden (met de toets Uitvoeren projectplanning of de verwerking Uitvoeren projectplanning), ziet het resultaat er als volgt uit:

De projectplanning uitvoeren

Na de eerste activiteit starten activiteit 2 en 3 tegelijkertijd. Pas als de langst lopende activiteit van deze twee is afgerond, start activiteit 4.

Het hoofdproject en de deelprojecten hebben nu het plantype 'Berekend uit onderliggende projectregels'. De activiteiten staan op 'Geschat'.

In het scherm is ook te zien dat de kleuren van de projectbalken veranderd zijn. Het lichte grijs (voor het hoofdproject) en blauw (voor de deelprojecten) gaf aan dat het project/deelproject nog niet was ingepland. Aan de donkergrijze en -blauwe kleur is te zien dat de (deel)projecten nu wel zijn ingepland.

Kleurinstellingen kunt u naar eigen inzicht aanpassen.

Datumbeperkingen

De velden Beperking en Beperkingsdatum op het tabblad Algemeen geven u de mogelijkheid om de planning te sturen door voor de projectregel een beperking op te geven, bijvoorbeeld 'Niet starten voor'. In combinatie met de datum die u achter de beperking opgeeft, krijgt u een voorwaarde die Isah zal gebruiken bij het plannen van de regel. In de Gantt ziet u dat de regel een beperking heeft; Isah gebruikt hiervoor de symbolen die u bij Startdatum met beperking en Einddatum met beperking heeft opgegeven in het scherm Instellingen Gantt-diagram.

In onderstaand voorbeeld heeft de derde activiteit de beperking 'Niet starten voor 23-3' meegekregen. Na het doorrekenen van de planning ziet u onderstaand resultaat:

De projectplanning uitvoeren

Hoewel er in de planning ruimte was om de derde regel te laten starten op de 18e (direct na activiteit 1, waaraan hij gekoppeld is), zet Isah de activiteit pas neer op de 23e. De pijl aan het begin van de balk geeft aan dat het hier gaat om een vastgezette datum.