Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Uitvoeren projectplanning

U gebruikt de verwerking Uitvoeren projectplanning om de projectplanning door te rekenen. Hoe Isah de projectplanning doorrekent, is afhankelijk van de soort van de projectregel en van de instelling van het plantype.

Tip: Wilt u dat Isah de projectplanning altijd direct automatisch doorrekent als u een wijziging aanbrengt die gevolgen heeft voor de planning, bijvoorbeeld een wijziging in de doorlooptijd, dan zet u de instelling Doorrekenen projectplanning aan.

Soort

Isah plant alleen regels van de soorten 'Activiteit' en 'Fase'. Voor projecten en deelprojecten bepaalt Isah de startdatum, doorlooptijd en einddatum op basis van de onderliggende projectregels. Mijlpalen worden niet gepland; Isah zet ze op de juiste plaats op de tijdlijn, maar ze hebben verder geen doorlooptijd.

Plantype

Plantypes stelt u in per projectregel. Ook het hoofdproject heeft een plantype.

Staat het plantype op 'Geschat', dan neemt Isah de startdatum en de doorlooptijd van de projectregel om zo de einddatum te berekenen.

Staat het plantype op 'Berekend uit orderinformatie', dan plant Isah de regel niet mee. In plaats daarvan neemt Isah de planningsgegevens over zoals die in de gekoppelde orderinformatie staan. Er wordt wel om de projectregel heen gepland; dit wil zeggen dat opvolgers na de regel worden ingepland en dat voorgaande regels ervoor staan.

De projectplanning verfijnen

Als u de planning gebruikt zoals hierboven is beschreven, beschikt u over een eenvoudige manier om uw project snel in te schatten. Wilt u hier een verdere verfijning in aanbrengen, dan zijn hiervoor enkele mogelijkheden aanwezig.

Maakt u gebruik van datumbeperkingen, bijvoorbeeld om bij een activiteit aan te geven dat deze niet vóór een bepaalde datum mag starten, dan houdt Isah daar bij het plannen rekening mee en kunt u deze dus meer sturen. U kunt de planning verder beïnvloeden door overlappingstijden (als een volgende bewerking mag starten voordat de eerdere bewerking helemaal klaar is) of rusttijden (bijvoorbeeld droogtijd tussen bewerkingen) aan te geven.

Wilt u uiteindelijk de precieze planning zien, dan koppelt u de projectplanning aan de verkooporder(s) en/of productieorder(s) die uiteindelijk voor de uitvoering van het project in Isah zijn ingevoerd. Vervolgens zet u het plantype op 'Berekend uit orderinformatie'. Hierna zal Isah de gedetailleerdere gegevens uit de gekoppelde orders gaan gebruiken. Dit geeft u een vergelijking van uw oorspronkelijke schattingen met de werkelijkheid.

N.B.: Om een project succesvol te kunnen plannen, dient u de volgorde van de verschillende onderdelen aan te geven. Doet u dat niet, dan starten alle deelprojecten, activiteiten e.d. tegelijk.

Tip: Als u na het plannen van een project wilt zien of dit wel in de capaciteit past, dan roept u met het menu Info het scherm Capaciteitsoverzicht aan. Het overzicht laat op dat moment de gegevens zien die relevant zijn voor uw project; u ziet direct eventuele knelpunten en kunt de planning daarop aanpassen. U kunt het scherm ook oproepen met de sneltoetscombinatie Ctrl+Alt+C.