Kritische inkoopdelen inkopen

Voor het bestelproces van kritische inkoopdelen doorloopt u de volgende stappen:

Actie

Alternatieven

Resultaat

Invoeren verkooporder

Invoeren verkoopregel kritische inkoopdelen

Aanmaken productiedossier kritische inkoopdelen

Invoeren artikelregel voor kritische inkoopdelen

Artikelregel in scherm Productiecalculatie artikelen

Activeren veld Kritische inkoopdelen

Fiatteren artikelregel

Invoeren inkooporder

Inkooporder

Communiceren inkooporder met leverancier

Verplaatsen kritisch inkoopdeel

Mag ook na invoeren of verwerken van ontvangsten of facturen

Invoeren ontvangstregels inkoop artikelen

Aanmaken ontvangstregels inkoop artikelen

Ontvangsten inkoop artikelen

Verwerken ontvangsten inkoop artikelen

Toevoegen inkoopfacturen

Inkoopfacturen

Verwerken inkoopfacturen definitief

Het is ook mogelijk om een kritisch dossier aan te maken voor maakdelen die ver vooruit geproduceerd moeten worden.

Het uitgangspunt is een verkooporder met een verkoopregel. Het product dat u in deze verkoopregel opneemt, maakt u zelf. De calculatie ervan kan bestaan uit meerdere niveaus: halffabrikaten die weer uit halffabrikaten bestaan, etc. Onderdelen die ergens in deze structuur nodig zijn en een lange levertijd hebben, moet u vaak al bestellen voordat de productiestructuur bekend is. Om dit te kunnen administreren, maakt u eerst een extra verkoopregel aan met daarin bijvoorbeeld een dummy-artikel dat u speciaal heeft aangemaakt voor het inkopen van kritische inkoopdelen. De herkomst van deze regel zet u op 'Productie'. Isah maakt een productiedossier aan voor het dummy-artikel.

Hierna maakt u in het scherm Productiecalculatie artikelen een regel aan waarin u het kritische inkoopdeel opgeeft. U kunt meerdere regels opnemen en zo in één keer alle kritische inkoopdelen voor een bepaalde order inkopen. Isah zal, als u het dossier heeft aangemerkt als een dossier voor kritische inkoopdelen, automatisch alle onderliggende artikelregels van dit kenmerk voorzien (tabblad Vervolg).

Nadat u de artikelregel heeft gefiatteerd, kunt u het gaan inkopen.

Na verloop van tijd komt het kritische inkoopdeel binnen. Als bekend is waar het inkoopdeel uiteindelijk gebruikt gaat worden, verplaatst u het kritisch inkoopdeel naar het doelproductiedossier waarin het kritisch inkoopdeel wordt verbruikt.Dat doet u met de verwerking Wijzigen bestemming inkoopregel. Met die verwerking kunt u ook een nieuwe artikelcalculatieregel aanmaken in het doelproductiedossier, een deel van de inkoopregel naar de nieuwe bestemming verplaatsen en de oorspronkelijke calculatieregel verwijderen.

N.B.: Als u in een productiedossier een artikelcalculatieregel aanmaakt voor het kritische inkoopdeel dat u al heeft ingekocht, zal Isah het kritische inkoopdeel toch op het besteladvies laten verschijnen. Isah heeft het kritische inkoopdeel immers op een ander dossier ingekocht en zal dus voor het nieuwe productiedossier een behoefte signaleren. Het is dan ook nuttig om een overzicht bij te houden van de al ingekochte kritische inkoopdelen, zodat zij niet dubbel worden besteld. De beste werkwijze is om op het moment dat de werkelijke calculatie wordt aangemaakt, de regel met het kritische inkoopdeel te verplaatsen van het dummy-dossier naar het juiste dossier. U voorkomt daarmee dubbele bestellingen, en u voorkomt ook dat u het artikel per ongeluk op de dummy-regel binnenboekt.