Algemeen
In het veld Revisienummer wordt aangegeven om welke revisie van het artikel het in de geselecteerde regel gaat. Maakt uw bedrijf geen gebruik van revisies, dan staat in dit veld altijd revisienummer '000'. In eerste instantie wordt in dit veld de revisie ingevuld die geldig is op de datum dat de regel is toegevoegd.
Als in het scherm Verkoopcontracten een contract is geregistreerd voor deze klant en dit artikel - dit ziet u aan het pictogram - dan vult u het contractnummer in dit veld in. Isah zet de prijsafspraken die in het contract zijn opgenomen vervolgens op de offerte- of orderregel.
Een verkoopcontract voor een artikel/artikelgroep kan alleen in een verkoopregel worden opgegeven als:
Prijsstelling
In het veld Prijs staat de verkoopprijs die voor het artikel geldt. Als u een verkoopregel invult, zal Isah automatisch naar een standaard verkoopprijs gaan zoeken zodra daarvoor voldoende informatie aanwezig is (o.a. artikel, aantal). Wordt in het zoekpad een prijs gevonden, dan wordt die automatisch in dit veld ingevuld. U kunt de automatisch ingevulde prijs wel wijzigen.
De prijseenheid wordt automatisch ingevuld als in het zoekpad voor verkoopprijzen een prijs gevonden is. U kunt het veld wijzigen. In het veld vóór het veld Rekeneenheid kunt u zien waar de rekeneenheid voor staat, bijvoorbeeld voor 'stuks', 'kg' of 'doos'.
N.B. U kunt de verkoopprijs ook na facturering nog aanpassen. Als bijvoorbeeld na het aanmaken van een expeditiebon en de verkoopfactuur blijkt dat een onjuiste prijs is ingevuld, dan kunt u de verkoopprijs voor volgende deelleveringen nog corrigeren.
Het kortingspercentage dat in dit veld staat, wordt automatisch ingevuld als in het zoekpad voor verkoopprijzen een prijs gevonden is of als u een kortingsbedrag invult. U kunt het veld wijzigen. Het kortingspercentage wordt berekend over het totaalbedrag.
Het kortingsbedrag dat in dit veld staat, wordt automatisch ingevuld als in het zoekpad voor verkoopprijzen een prijs gevonden is of als u een kortingspercentage invult. U kunt het veld wijzigen.
Dit is een informatief veld dat automatisch berekend wordt aan de hand van de prijsvelden die erboven staan. U kunt het veld niet direct wijzigen, maar u kunt het veld wel beïnvloeden door een van de prijsvelden te wijzigen, bijvoorbeeld het Kortingsbedrag.
Let op: Indien het een verkoopregel betreft die gekenmerkt is voor regiefacturering, dan wordt de waarde in dit veld niet automatisch bepaald. Wanneer het waarschuwingsicoon achter dit veld zichtbaar is, betekent dit dat de prijs van de verkoopregel nog niet is ingevuld. Kies dan Bepalen verkoopprijs o.b.v. regiespecificatie in het menu Bewerken om de prijs van de verkoopregel automatisch te bepalen.
De BTW-code kan op verschillende manieren worden ingevuld. Bij de klant is op het tabblad Financieel aangegeven hoe Isah met de BTW-code moet omgaan:
|
Isah zoekt de BTW-code volgens het standaardzoekpad voor BTW. |
|
Isah gebruikt de code die u in het veld Code op het tabblad Financieel heeft opgegeven. |
|
U vult op verkoopregels voor deze klant zelf een financiële BTW-code in. |
Aan dit veld kunt u zien of een of meer van de prijsvelden met de hand zijn aangepast. Is dit veld geactiveerd, dan betekent dit dat een of meer van de prijsvelden zijn aangepast. Is het veld leeg, dan staan in de prijsvelden nog steeds de gegevens die Isah bij het zoeken naar een verkoopprijs heeft aangetroffen.
Dimensies
Hier wordt aangegeven in welke eenheid de hoeveelheid wordt gespecificeerd die van het artikel op de verkoopregel is opgenomen. Er is een keuze aanwezig tussen twee mogelijkheden: verkoopeenheid en eenheid. De verkoopeenheid van een artikel is ingesteld in de module Artikelen op het tabblad Verkoop, de eenheid op het tabblad Algemeen.
N.B. Als u de artikelen die u op deze verkoopregel opgeeft, op maat wilt gaan bestellen bij een leverancier, dan dient u de eenheid te zetten op 'eenheid'. Verkoopeenheden kunnen namelijk niet altijd worden omgerekend naar inkoopeenheden, zodat bestellen op maat onmogelijk wordt.
Zie tevens de help bij het veld Bestelcode op het tabblad Herkomst van de verkoopregel.
Hier staat het aantal eenheden dat door de klant besteld is. In het veld Eenheid op het tabblad Algemeen ziet u welke eenheid het betreft.
In de velden Lengte, Breedte en Hoogte kunt u de afmetingen opgeven van het artikel dat in deze verkoopregel is opgegeven. In de velden erachter kunt u zien in welke eenheid ze worden weergegeven.
N.B.: Of u de velden kunt invullen, is afhankelijk van de eenheidscode van het artikel (scherm Artikelen, tabblad Verkoop). De dimensie moet voorkomen in de eenheidscode. Als u bijvoorbeeld de hoogte wilt invullen, kan dat alleen met de eenheidscode 'Aantal * lengte * breedte * hoogte'.
In dit veld wordt de gespecificeerde verkoophoeveelheid (aantal * lengte * breedte * hoogte, zie het tabblad Algemeen) omgerekend naar het aantal verkoopeenheden. Dit veld kan niet gewijzigd worden.
De verkoopeenheid van het artikel wordt gehaald uit de module Artikelen, scherm Artikelen, tabblad Verkoop. De omrekening van de hoeveelheid naar verkoopeenheden wordt uitgevoerd volgens de instellingen die in de module Artikelen voor het artikel zijn opgegeven (bijvoorbeeld '100 voorraadeenheden = 1 verkoopeenheid).
In dit veld wordt de gespecificeerde verkoophoeveelheid (aantal * lengte * breedte * hoogte, zie het tabblad Algemeen) omgerekend naar het aantal voorraadeenheden. Dit veld kan niet gewijzigd worden.
De voorraadeenheid van het artikel wordt gehaald uit de module Artikelen, scherm Artikelen, tabblad Algemeen. De omrekening van de hoeveelheid naar voorraadeenheden wordt uitgevoerd volgens de instellingen die in de module Artikelen voor het artikel zijn opgegeven (bijvoorbeeld '1 verkoopeenheid = 100 voorraadeenheden').
Verzenddatum
De gewenste verzenddatum wordt in eerste instantie overgenomen van het gelijknamige veld op de verkoopofferte- of verkooporderkop. Als u de verzenddatum van een verkoopregel wilt wijzigen en tevens de einddatum van gekoppelde productiedossiers, dan dient u de instelling Einddatum gekoppelde productiedossiers volgt verzenddatum in te schakelen in de verkoopregel in het menu Instellingen.
Let op: Wanneer de einddatum van een productiedossier wijzigt door het aanpassen van de verzenddatum, wordt de startdatum van het productiedossier verwijderd als signaal dat het betreffende productiedossier opnieuw moet worden gepland.
Hier staat de datum van verzending die aan de klant is toegezegd. Als u de verzenddatum van een verkoopregel wilt wijzigen en tevens de einddatum van gekoppelde productiedossiers, dan dient u de instelling Einddatum gekoppelde productiedossiers volgt verzenddatum in te schakelen in de verkoopregel in het menu Instellingen.
Let op: Wanneer de einddatum van een productiedossier wijzigt door het aanpassen van de verzenddatum, wordt de startdatum van het productiedossier verwijderd als signaal dat het betreffende productiedossier opnieuw moet worden gepland.
Met een verkooprouting kan het statusverloop van een verkoopregel worden bepaald.
In de module Artikelen kan voor ieder artikel een standaardrouting voor de verkoop worden opgegeven. Deze standaardrouting wordt automatisch overgenomen naar het veld Routing in de verkoopregel. U kunt dit veld:
De status geeft aan in welke fase de verkoopregel zich bevindt, bijvoorbeeld de fase 'offerte', 'order', 'productie' of 'inkoop' of 'uitgeleverd'. Statussen kunnen bij een routing horen. Als in het veld Routing een routing is ingevuld, dan dient de hier ingevulde status bij de desbetreffende routing te horen.
U kunt de status van de verkoopregel verzetten met de verwerking Status verzetten in het menu Bewerken.
Zie tevens de bestanden Verkoopstatussen en Verkooproutings.
N.B. Wanneer u de status van een verkoopregel verzet, dan wordt de status van een eventuele subregel automatisch mee verzet, maar alleen als het een subregel betreft voor kosten met een factureringswijze die betrekking heeft op de verkoopregel waarmee een koppeling bestaat.
Prijsbepaling
Dit veld wordt automatisch gevuld aan de hand van de instelling Prijsbepaling op basis van in de module Algemeen ( map Instellingen, scherm Basisgegevens, tabblad Verkoop). Deze instelling kan staan op 'Orderdatum' of 'Verzenddatum'. Staat dit veld op 'Orderdatum', dan wordt in het veld Prijsdatum op de verkoopregel de datum ingevuld die in de dossierkop in het veld Orderdatum staat. Staat het veld op 'Verzenddatum', dan wordt de datum ingevuld die in de dossierkop is ingevuld in het veld Gewenste verzenddatum.
De prijsdatum is van belang bij het zoekpad dat wordt doorlopen om een verkoopprijs te bepalen (zie help Prijs en Rekeneenheid op tabblad Algemeen van de verkoopregel). De datum wordt gebruikt om te bepalen of de in het zoekpad gevonden verkoopprijzen geldig zijn.
U kunt dit veld met de hand aanpassen. Het zoekpad voor verkoopprijzen wordt dan opnieuw afgelopen en indien een andere verkoopprijs wordt gevonden, worden de prijsgegevens in de verkoopregel aangepast.
Dit veld wordt automatisch gevuld met de valuta die in het scherm Basisgegevens op het tabblad Verkoop is gespecificeerd als Valuta verkoopprijzen. Is daar geen valuta opgegeven, dan wordt het veld gevuld met de valuta die in de verkoopofferte of -order staat.
De prijsvaluta op de verkoopregel is de valuta waarin voor het artikel naar een prijs gezocht wordt in het zoekpad voor de verkoopprijs (zie help Prijs en Rekeneenheid op tabblad Algemeen van de verkoopregel). Wordt voor de opgegeven prijsvaluta geen prijs gevonden, dan blijven de prijsgegevens leeg.
U kunt de prijsvaluta op de verkoopregel wijzigen om het zoekpad opnieuw te laten aflopen en te laten zoeken naar een verkoopprijs in deze andere valuta. Wordt in de nieuwe prijsvaluta een prijs gevonden, dan wordt deze omgerekend naar de valuta van het dossier en ingevuld bij de prijsgegevens.
Dit veld wordt standaard gevuld met de prijsklant op offerte of -orderniveau. U kunt deze echter op dat niveau wijzigen. Wanneer een prijsklant is ingevuld, zal Isah de prijsgegevens ophalen volgens het zoekpad dat door de desbetreffende klant wordt bepaald. De klant kan bijvoorbeeld een verkoopcontract hebben of tot een groep klanten behoren die korting krijgt (inkoopcombinatie). In het geval van een inkoopcombinatie maakt u de inkoopcombinatie aan als aparte klant met specifieke prijs- en kortingsafspraken en condities. U verwijst naar de inkoopcombinatie (=de prijsklant) in de verkooporder, waardoor de afwijkende condities voor de verkooporder gaan gelden.