Met eigen tabbladen kunt u schermen afstemmen op uw werkwijze. U kunt eigen tabbladen toevoegen aan invoerschermen en zelf de indeling van die tabbladen bepalen. Voor het maken van een eigen schermindeling heeft u de volgende mogelijkheden:
alle velden van een scherm die voor u van belang zijn bij elkaar zetten op één of meer eigen tabbladen. Zo beperkt u het navigeren tussen tabbladen tot een minimum en overziet u de velden in één oogopslag.
velden op een eigen tabblad positioneren en afmetingen van de velden wijzigen
gemeenschappelijke tabbladen aanmaken voor bedrijfsbreed gebruik. Een applicatiebeheerder beheert deze tabbladen in het scherm Eigen tabbladen en bepaalt welke gebruikers er rechten voor hebben. Het is mogelijk om velden op te nemen van tabbladen die de gebruikers niet mogen openen. Als ze rechten hebben voor het eigen tabblad zijn die velden toch voor hen beschikbaar.
persoonlijke tabbladen aanmaken. Deze beheert en gebruikt u zelf. U kunt velden toevoegen van alle tabbladen waarvoor u rechten heeft.
afhankelijk van rechten eigen tabbladen aanmaken, wijzigen, verwijderen, kopiëren en beheren.
Voor alle tabbladen geldt dat u de volgorde kunt wijzigen of tabbladen kunt verbergen zodat u alleen voor u relevante gegevens ziet. Ook kunt u een tabblad buiten het scherm plaatsen zodat u gegevens van verschillende tabbladen kunt bekijken en eventueel aan kunt passen.
Eigen tabblad vullen
Het eigen tabblad kunt u vullen met velden die op andere tabbladen van het scherm aanwezig zijn en met eigen velden. Dat doet u als het werkblad van het eigen tabblad zichtbaar is: als u het wijzigen aanzet door met de rechtermuisknop 'Nieuw' of 'Wijzigen' te kiezen. Rechts in het scherm ziet u het subtabblad Veldkiezer met alle standaardvelden van het scherm en eigen velden. De Veldkiezer toont alleen velden waarvoor u rechten heeft en bevat geen velden van de tabbladen Lijst, Teksten en Gantt-diagram. De standaardvelden zijn gegroepeerd per tabblad en daarbinnen per groepsvak, zodat bijvoorbeeld duidelijk is waar de verschillende velden Omschrijving bij horen. De eigen velden zijn alfabetisch gerangschikt.
De Veldkiezer laat de tabbladen in de volgorde van het scherm zien. Van elk tabblad worden de groepsvakken getoond en daarbinnen de bijbehorende velden; voor beide geldt dat de volgorde overeenkomt met die op het tabblad (grofweg van boven naar beneden en vervolgens van links naar rechts).
Groepsvakken zonder titel worden in de Veldkiezer zonder naam weergegeven. Er zijn ook velden zonder veldomschrijving, bijvoorbeeld een tweede adresregel, een omschrijving of cellen in een tabel. Van velden wordt echter altijd de technische naam getoond in de Veldkiezer. Meestal komt die overeen met de veldomschrijving op het tabblad, maar dat is niet altijd het geval zoals bij samengestelde veldomschrijvingen: de velden die horen bij de veldomschrijving Start- en einddatum kunnen als de aparte velden Startdatum en Einddatum in de Veldkiezer staan.
Tip: Als u wilt achterhalen welk veld correspondeert met de veldnaam in de Veldkiezer, sleept u het groepsvak of tabblad waartoe het behoort naar het werkblad. Maakt u bijvoorbeeld in het scherm Productiedossiers een eigen tabblad aan en sleept u het tabblad Verschil VC-NC kostprijs naar het werkblad, dan kunt u uit de kolom- en rijtitels afleiden om welke velden het gaat. Ongewenste velden verwijdert u vervolgens van het eigen tabblad en gewenste velden verplaatst u eventueel naar een ander groepsvak met knippen en plakken.
Schermonderdelen uit de Veldkiezer kunt u op de volgende manieren toevoegen aan het eigen tabblad:
door erop te dubbelklikken. De velden worden netjes gerangschikt en er wordt rekening gehouden met reeds eerder aanwezige velden: als u in het werkblad een groepsvak of veld selecteert, wordt het schermonderdeel eronder geplaatst. Is er niets geselecteerd, dan komt het schermonderdeel linksboven in het werkblad terecht.
door ze naar het werkblad te slepen. Waar u de muis loslaat, wordt het veld of het groepsvak geplaatst.
Kiest u een groepsvak dan worden alle velden en omschrijvingen binnen dat groepsvak ook op het werkblad geplaatst. In het groepsvak kunt u velden toevoegen en verwijderen. Kiest u een tabblad dan worden alle groepsvakken, velden en omschrijvingen geplaatst op het werkblad en kunt u onderdelen toevoegen en verwijderen.
Bij het plaatsen van een veld wordt de veldomschrijving alleen voor een veld gezet als de instelling 'inclusief veldomschrijving' is geactiveerd. Blijft de oorspronkelijke omschrijving behouden, dan wordt automatisch een vertaling getoond als de taal van de gebruiker wijzigt en er een vertaling in die taal beschikbaar is. Wijzigt u de omschrijving of voegt u een eigen omschrijving toe vanuit de Veldkiezer dan krijgt deze nooit een vertaling.
Met de pictogrammen voor uitlijnen, gelijke verdeling, etc. kunt u de velden naar eigen wens positioneren.
Velden van het type Keuzescherm
Voor één eigen veld van het type Keuzescherm zijn altijd twee gelijknamige velden in de Veldkiezer beschikbaar: een veld met de code () en een veld met de naam of omschrijving van het keuzescherm (). U kunt ze afzonderlijk van elkaar op het tabblad zetten. In het veld met de code kunt u met het keuzescherm opvragen; het veld met de naam of omschrijving is informatief en kunt u niet wijzigen.
Tip: Heeft u beide velden geplaatst inclusief veldnaam, maar wilt u de veldnaam maar één keer tonen, klik dan op een veldnaam en verwijder deze met de rechtermuisknop.
Als u naar eigen inzicht velden wilt groeperen, voegt u een leeg groepsvak toe. Zo kunt u bijvoorbeeld een indeling maken van standaardvelden uit verschillende tabbladen of van een set eigen velden. U gaat als volgt te werk:
Dubbelklik in de Veldkiezer op 'Groepsvak'. Als op het werkblad een groepsvak is geselecteerd, wordt het lege vak eronder geplaatst. Is dat niet het geval, dan komt het groepsvak linksboven in het werkblad. Het is ook mogelijk om het lege groepsvak naar het werkblad te slepen.
Voeg desgewenst een titel toe (zie 'Omschrijvingen toevoegen of wijzigen').
Als u een groepsvak overneemt uit de Veldkiezer dan blijven de omschrijvingen van de velden en de titel van het groepsvak behouden. Bij het plaatsen van een los veld op het werkblad wordt de bijbehorende omschrijving alleen meegenomen als de instelling 'inclusief veldomschrijving' is geactiveerd.
Als groepsvakken of velden geen omschrijving (meer) hebben, kunt u een omschrijving toevoegen:
Dubbelklik in de Veldkiezer op 'Tekst'. Als op het werkblad een groepsvak is geselecteerd, dan wordt het als titel geplaatst in de linkerbovenhoek van dat vak. Is er een veld geselecteerd dan wordt de omschrijving links van het veld geplaatst. Is er geen schermelement geselecteerd, dan komt de omschrijving linksboven in het werkblad. Het is ook mogelijk om 'Tekst' naar het werkblad te slepen.
Pas de tekst aan op tabblad Eigenschappen rechts in het scherm, in het veld Tekst.
Druk op Enter om de wijziging door te voeren.
Het is ook mogelijk om eigen of standaardomschrijvingen te wijzigen:
Klik op het groepsvak of het veld waarvan u een omschrijving wilt wijzigen.
Wijzig de tekst op tabblad Eigenschappen in het veld Tekst.
Nieuwe of gewijzigde omschrijvingen worden nooit automatisch vertaald.
Als het wijzigen aanstaat, kunt u met de Tab-toets velden doorlopen op het scherm. Als u vanuit het tabblad Veldkiezer een tabblad of groepsvak op het werkblad van een eigen tabblad plaatst, blijft de volgorde waarin de velden worden doorlopen behouden (van boven naar beneden, van links naar rechts). Voegt u echter velden toe, verplaatst u velden of groepsvakken, etc. dan kan de Tab-volgorde wijzigen. Op tabblad Eigenschappen kunt u de Tab-volgorde naar eigen wens wijzigen.
Wat u in de lijst Tab-volgorde ziet, is afhankelijk van uw selectie:
Klikt u op het werkblad in of op een groepsvak dan ziet u alle velden in het groepsvak.
Klikt u buiten een groepsvak of heeft u niets geselecteerd, dan ziet u alle groepsvakken en losse velden die niet in een groepsvak staan.
U ziet de schermonderdelen in de volgorde waarin ze met de Tab-toets worden doorlopen. Om de volgorde te wijzigen, gebruikt u en of sleept u het schermonderdeel naar de gewenste positie.
Een veld kunt u op verschillende manieren in een groepsvak plaatsen.
Veld uit Veldkiezer gebruiken
Klik in het groepsvak. Als er al velden aanwezig zijn, klik dan op degene waaronder u het veld wilt toevoegen.
Dubbelklik in de Veldkiezer op het veld. Deze wordt in de groepsvak onder het geselecteerde veld geplaatst.
Veld in werkblad verplaatsen
Klik op het werkblad op het veld dat u aan het groepsvak wilt toevoegen.
Klik in het rechtermuismenu op 'Knippen'
Selecteer het groepsvak waarin u het veld wilt opnemen.
Klik in het rechtermuismenu op 'Plakken'. Het veld wordt in het groepsvak geplaatst. Als het veld niet zichtbaar is, dient u het groepsvak groter te maken.
Afmeting en positie kunt u met de muis wijzigen, maar ook op het subtabblad Eigenschappen. U kunt op het tabblad precieze waarden invoeren zodat u nauwkeurig kunt werken. Tevens kunt u op dit tabblad teksten invoeren en instellen welke volgorde wordt gehanteerd bij het springen naar schermonderdelen met de Tab-toets.
Afmetingen en posities
U selecteert één of meer schermonderdelen waarvan u de afmeting en positie wilt instellen, bijvoorbeeld een aantal velden of een groepsvak. De weergegeven afmeting en positie van het geselecteerde schermonderdeel kunt u aanpassen. Zijn er meerdere schermonderdelen geselecteerd, dan ziet u alleen de gemeenschappelijke waarden. Hebben de geselecteerde velden bijvoorbeeld allemaal een hoogte van 23 pixels (net zoals alle invoervelden in Isah), maar hebben de velden verschillende breedtes, dan wordt alleen de hoogte weergegeven en blijft het veld Breedte leeg. De waarden die bij de schermonderdelen gemeenschappelijk moeten zijn, vult u in. Druk op Enter om de wijziging in het werkblad door te voeren.
De afmetingen en posities worden uitgedrukt in pixels. Is de positie van een geselecteerd veld bijvoorbeeld 10 pixels vanaf de linkerkant en 8 pixels vanaf de bovenkant van het eigen tabblad dan is in het veld Links '10' ingevuld en in het veld Boven '8'. De waarde die in de velden voor afmetingen en posities wordt ingevuld, moet groter zijn dan 0 en het schermonderdeel moet geheel in het werkblad blijven passen.
Tekst
U kunt teksten wijzigen of aan schermonderdelen toevoegen in het veld Tekst. U kunt hierbij denken aan:
een groepsvak voorzien van een titel,
een veldomschrijving wijzigen,
een losse informatieve tekst toevoegen, etc.
Als u een tekst wilt wijzigen, selecteert u op het werkblad één schermonderdeel, bijvoorbeeld een veldomschrijving, en past u de tekst aan in het veld Tekst. Is de wijziging doorgevoerd, dan wordt de tekst niet meer vertaald als de taal van de gebruiker wijzigt.
Een tekst toevoegen aan een schermonderdeel gaat als volgt:
Dubbelklik op het subtabblad Veldkiezer op 'Tekst' of sleep de tekst op het werkblad (zie ook Omschrijvingen toevoegen of wijzigen).
Voer op tabblad Eigenschappen in het veld Tekst de gewenste omschrijving, titel of tekst in.
Met de pictogrammen voor uitlijnen kunt u schermonderdelen dezelfde positie of afmeting geven, bijvoorbeeld alle velden binnen een groepsvak links uitlijnen:
Selecteer als eerste het schermonderdeel met de juiste positie of afmeting. De waarde van dit schermonderdeel is bepalend: deze wordt gebruikt voor alle overige geselecteerde velden, groepsvakken, etc. U kunt het onderdeel dat model staat voor de andere herkennen aan de afwijkende grijppunten: . De overige geselecteerde schermonderdelen zien er als volgt uit: .
Selecteer alle schermonderdelen die dezelfde eigenschap moeten krijgen als het eerstgeselecteerde onderdeel met de Ctrl-toets.
Klik op het pictogram dat de eigenschap van het schermonderdeel moeten overnemen naar de andere. Zie hieronder voor de functies van de pictogrammen.
Pictogrammen voor uitlijnen
Pictogram
Functie
Met links uitlijnen wordt de positie van de linkerrand van de geselecteerde schermonderdelen gelijk aan die van het eerstgeselecteerde schermonderdeel.
Met rechts uitlijnen wordt de positie van de rechterrand van de geselecteerde schermonderdelen gelijk aan die van het eerstgeselecteerde schermonderdeel.
Gelijke hoogte maakt de hoogte van alle geselecteerde schermonderdelen gelijk aan die van het eerstgeselecteerde schermonderdeel.
Gelijke breedte maakt de breedte van alle geselecteerde schermonderdelen gelijk aan die van het eerstgeselecteerde schermonderdeel.
Met onder uitlijnen wordt de positie van de onderrand van de geselecteerde schermonderdelen gelijk aan die van het eerstgeselecteerde schermonderdeel.
Met boven uitlijnen wordt de positie van de bovenrand van de geselecteerde schermonderdelen gelijk aan die van het eerstgeselecteerde schermonderdeel.
Met centreren worden geselecteerde schermonderdelen gecentreerd rond de denkbeeldige verticale lijn die door het midden van het eerstgeselecteerde schermonderdeel loopt.
Met midden uitlijnen worden geselecteerde schermonderdelen gecentreerd rond de denkbeeldige horizontale lijn die door het midden van het eerstgeselecteerde schermonderdeel loopt.
Horizontaal verdelen plaatst geselecteerde schermonderdelen horizontaal op gelijke afstand van elkaar. Er moeten minimaal drie schermonderdelen geselecteerd zijn.
Verticaal verdelen plaatst geselecteerde schermonderdelen verticaal op gelijke afstand van elkaar. Er moeten minimaal drie schermonderdelen geselecteerd zijn.
Tabbladmogelijkheden
Er zijn tal van mogelijkheden voor het beheer en de bediening van (eigen) tabbladen. De meeste zijn beschikbaar als u met de rechtermuisknop klikt op de titel van een tabblad.
Mogelijkheden rechtermuismenu voor eigen tabbladen:
In het scherm waarin u het eigen tabblad gaat aanmaken, mag het wijzigen niet geactiveerd zijn.
Klik in het rechtermuismenu op 'Nieuw'. Een nieuw tabblad wordt toegevoegd als laatste tabblad in het scherm. Wijzigen staat automatisch aan zodat u het werkblad direct kunt vullen en indelen.
Sla de gegevens op met boven tabblad Veldkiezer en klik op om af te sluiten. Met kunt u wijzigingen eventueel annuleren.
Een nieuw tabblad krijgt automatisch een titel in de taal van de gebruiker bestaande uit de term 'Tabblad' in de eigen taal en het eerstvolgende beschikbare nummer, bijvoorbeeld 'Tab 2'. Als u in het rechtermuismenu klikt op 'Wijzigen titel' opent u een scherm waarin u een andere titel kunt opgeven.
Om de titel van een persoonlijk tabblad aan te passen heeft u alleen wijzigrechten nodig voor eigen tabbladen. Voor het aanpassen van gemeenschappelijke tabbladen zijn minimaal wijzigrechten voor gemeenschappelijke tabbladen benodigd.
Het is voor Applicatiebeheerders ook mogelijk om de titel van een eigen tabblad te wijzigen in het scherm Eigen tabbladen. U opent dit scherm met 'Beheren' in het rechtermuismenu.
In het scherm waarin u het eigen tabblad gaat verwijderen, mag het wijzigen niet geactiveerd zijn. Om een eigen tabblad te verwijderen klikt u in het rechtermuismenu op 'Verwijderen'. Voor een persoonlijk tabblad heeft u alleen verwijderrechten nodig voor eigen tabbladen. Om gemeenschappelijke tabbladen te verwijderen, zijn minimaal verwijderrechten voor gemeenschappelijke tabbladen benodigd.
Het is voor Applicatiebeheerders ook mogelijk om een eigen tabblad te verwijderen in het scherm Eigen tabbladen. U opent dit scherm met 'Beheren' in het rechtermuismenu.
Hiermee opent u het scherm Eigen tabbladen waarin u eigen tabbladen beheert. In het scherm van waaruit u het scherm Eigen tabbladen wilt openen, mag het wijzigen niet geactiveerd zijn.
Mogelijkheden rechtermuismenu voor alle tabbladen:
U kunt voor uzelf de volgorde van tabbladen binnen een scherm bepalen. Dat geldt voor standaardtabbladen en eigen tabbladen. Als u het geselecteerde tabblad één positie naar rechts wilt verschuiven, klikt u in het rechtermuismenu op 'Naar rechts verplaatsen'. Wilt u het geselecteerde tabblad één positie naar links verschuiven, dan klikt u op 'Naar links verplaatsen'. Om de volgorde van tabbladen aan te kunnen passen, heeft u minimaal raadpleegrechten voor de tabbladbediening nodig.
U kunt een tabblad ook slepen naar een andere positie: selecteer het tabblad en houd de linkermuisknop ingedrukt terwijl u het tabblad naar de gewenste positie sleept.
Let op: Sleept u een tabblad en laat u het los binnen het scherm (tussen de tabbladtitels) dan wijzigt u de tabbladvolgorde. Laat u het tabblad buiten het scherm los, dan wordt het tabblad buiten het scherm geplaatst. De cursor verandert als u het tabblad buiten het scherm sleept.
Om terug te keren naar de oorspronkelijke tabbladvolgorde activeert u het veld Volgorde in de verwerking voor het verwijderen van gebruikersinstellingen en voert u de verwerking uit.
Tip: Als u in een scherm klikt op of om respectievelijk een regel toe te voegen of te wijzigen, wordt automatisch tabblad Algemeen getoond zodat u meteen gegevens kunt invoeren. Wilt u dat in die gevallen een ander tabblad wordt getoond, bijvoorbeeld uw eigen tabblad Algemeen, plaats dit tabblad dan direct rechts naast het standaardtabblad Algemeen en verberg het standaardtabblad (zie Verbergen, Zichtbaar maken: tabblad (on)zichtbaar maken).
U heeft de mogelijkheid om tabbladen die u niet gebruikt, te verbergen. Als u bijvoorbeeld alle belangrijke velden op een eigen tabblad Algemeen heeft gezet, zou u de standaardtabbladen in een scherm kunnen verbergen. Als u tabbladen onzichtbaar wilt maken, gaat u als volgt te werk:
Open het rechtermuismenu en kies 'Zichtbaarheid instellen'.
Geef aan welke tabbladen verborgen moeten worden.
Hier kunt u tabbladen ook weer zichtbaar maken. Om terug te keren naar het oorspronkelijke scherm met zichtbare tabbladen, kunt u ook het veld Zichtbaarheid in de verwerking voor het verwijderen van gebruikersinstellingen activeren en de verwerking uitvoeren.
Voor het verbergen heeft u minimaal raadpleegrechten voor de tabbladbediening nodig.
Waarschuwing: Verberg een tabblad alleen als u zeker weet dat het uitsluitend velden bevat die voor u overbodig zijn of ook aanwezig zijn op een eigen tabblad. Komt een verplicht veld bijvoorbeeld alleen voor op tabblad Algemeen en verbergt u het tabblad, dan kunt u het verplichte veld niet invullen. Dat kan pas weer als u het tabblad zichtbaar heeft gemaakt.
Als op een eigen tabblad een standaardveld is opgenomen, kan in uitzonderlijke gevallen de melding getoond worden dat het veld niet meer beschikbaar is. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als in een nieuwe release van Isah het standaardveld is verwijderd of het veld verplaatst is naar een ander standaardtabblad. U kunt dan de melding verwijderen van het eigen tabblad en het standaardveld opnieuw toevoegen (als het nog in het scherm aanwezig is). Als u geen rechten heeft om het tabblad te wijzigen, kunt u contact opnemen met uw applicatiebeheerder.