Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Marges onderhouden

Om inkoopregels automatisch te kunnen beoordelen dient u marges vast te leggen per leverancier/inkoopgroep. De marges geven aan welke afwijkingen op levertijden en -aantallen voor u acceptabel zijn.

Met marges kunt u bijvoorbeeld onderscheid maken tussen de beoordelingen van ‘grijpvoorraden’ versus ‘kritische inkoopdelen’.

Om de marges te kunnen vastleggen, moet aan de volgende voorwaarden voldaan worden:

De marges per leverancier/inkoopgroep worden vastgelegd bij de leveranciers:

  1. Open de module Leveranciers en selecteer de leverancier die u van marges wilt voorzien.
  2. Open het menu Bewerken en selecteer Leveranciersbeoordeling, Onderhoud marges inkoopgroepen. In het scherm toont Isah de criteria voor de inkoopgroepen. Per groep kunt u een onder- en een bovenmarge invullen.

    Bij het criterium ‘Leverbetrouwbaarheid in aantallen’ worden de onder- en bovenmarge uitgedrukt in percentages. Een ondermarge van 5 betekent dat u een levering waarbij 5% minder wordt geleverd, nog als aanvaardbaar kwalificeert. Andersom betekent een bovenmarge van 10 dat u een meerlevering van 10% voor artikelen waarbij de desbetreffende inkoopgroep is ingevuld, nog binnen de marge vindt.

    Bij het criterium ‘Leverbetrouwbaarheid in dagen’ worden de onder- en bovenmarge uitgedrukt in dagen. Een ondermarge van 5 betekent dat u een levering die 5 dagen eerder wordt geleverd, nog binnen de marge vindt. Andersom betekent een bovenmarge van 2 dat leveringen die meer dan 2 dagen te laat zijn, buiten de marge vallen.

Bij de leveranciersbeoordeling berekent Isah hoeveel inkoopregels er aan de opgegeven marges voldoen. Het aantal inkoopregels binnen de marges wordt uitgedrukt in een percentage ten opzichte van het totaal aantal inkoopregels. Dit percentage leidt vervolgens tot de uiteindelijke score.

Tip: In het scherm Leveranciers kunt u met een infoscherm eenvoudig opvragen welke marges per inkoopgroep zijn vastgelegd, inclusief de onder- en bovenmarges: menu Info, Leveranciersbeoordeling, Marges per inkoopgroep.