Financiële analyse

Welke gegevens u bij het openen van het scherm Financiële analyse te zien krijgt, is afhankelijk van de plaats waar u het scherm aanroept:

Vanuit scherm 0033 Verkoopoffertes of 0070 Verkooporders

Vanuit scherm 0034 Verkoopregels

Vanuit scherm 0193 Verkoopoffertes en -orders

Vanuit scherm 0092 Productiedossiers

Vanuit scherm 1000 Projecten

Vanuit scherm 1247 Projectregels planning.

Een project of verkoopdossier doorrekenen

Om een verkoopofferte of -order door te rekenen, gebruikt u de verwerking Aanmaken financiële analyse verkoopoffertes en -orders. Voor een project gebruikt u Doorrekenen projectregels. Projecten hebben vaak onderliggende verkooporders en productiedossiers; deze kunnen al doorgerekend zijn, en in dat geval verzamelt Isah deze gegevens en zet ze bij het project. Het is ook mogelijk vanuit een project alle onderliggende dossiers door te rekenen, zodat de gehele structuur opnieuw wordt gevuld. Wat Isah precies berekent, is afhankelijk van de gegevens die u in het verwerkingsscherm invult en de onderliggende structuren.

Als u wilt dat Isah altijd eerst de gegevens opnieuw doorrekent voordat het scherm Financiële analyse verschijnt, dan activeert u onder het menu Instellingen de optie Financiële analyse doorrekenen. In alle schermen van waaruit u de financiële analyse kunt oproepen, vindt u deze mogelijkheid. Zij kunnen dus afzonderlijk worden ingesteld; het kan namelijk zijn dat u een relatief kleine berekening zoals een onderliggend productiedossier wel automatisch wilt laten uitvoeren, maar niet het doorrekenen van het gehele project, omdat dat te tijdrovend is. Dergelijke grotere berekeningen zou u bijvoorbeeld in een nachtelijke batchverwerking kunnen laten uitvoeren.

Schermindeling

Met de velden in de linkerhelft van het scherm maakt u een selectie van de gegevens die u wilt zien. U drukt op de knop Gegevens ophalen om de data te verversen. Net als bij alle lijstschermen van Isah bepaalt u zelf welke kolommen u wilt zien. Hiervoor gebruikt u de kolomkiezer in de linkerbovenhoek van het scherm. Ook de volgorde van de kolommen kunt u naar eigen inzicht wijzigen.

De kolommen in de rechterhelft van het scherm zijn functioneel gegroepeerd. Na de meer algemene gegevens volgen de voorcalculatorische gegevens, de nacalculatorische gegevens, de aantallen, de tijden, de opbrengsten en verkooporderreserveringen.

Bij de voor- en nacalculatiekolommen wordt onderscheid gemaakt tussen variabele, vaste en commerciële kosten en dekkingen. Bij de opbrengsten ziet u de verkoopbedragen, de gefactureerde bedragen, de te factureren termijnen en de gefactureerde termijnen. De aantallen betreffen de aantallen in de calculatieregels; de eenheid staat in een aparte kolom. De tijden zijn onderverdeeld in machine-uren, manuren en totaaltijd (man- en machine-uren samen).

Soort

Voorcalculatie

Aangegane verplichting

Nacalculatie

Kosten verwacht

Kosten prognose

Opbrengsten

Aantallen

Aantallen verwacht

Aantallen prognose

Tijden

Tijden verwacht

Tijden prognose

Voorraadopbrengsten

Plangroepen

Verkooporderreserveringen

Weergave

U kiest in het scherm Financiële analyse via het menu Instellingen voor een weergave in een platte structuur of een weergave in een hiërarchische structuur. De manier waarop het scherm Financiële analyse de gegevens in de verschillende weergaven laat zien, kan het beste worden uitgelegd aan de hand van een voorbeeld.

Stel dat een verkooporder op de volgende manier is opgebouwd:

Financiële analyse

Het artikel in verkoopregel A wordt geproduceerd in productiedossier X, het artikel in verkoopregel B in productiedossier Y. In artikelcalculatieregel A zijn voor beide dossiers hetzelfde halffabrikaat nodig; dit produceert u in productiedossier Z. Drie van de geproduceerde halffabrikaten gaan naar de artikelcalculatieregel van productiedossier X; de overige vier gaan naar de artikelcalculatieregel van productiedossier Y.

Isah geeft deze gegevens als volgt weer (regels tussen haakjes staan niet in bovenstaand schema, maar worden neergezet als zij in een productiestructuur aanwezig zijn):

Platte structuur

Hiërarchische structuur

Verkooporder

Verkooporder

(Termijnfactuurregels)

(Termijnfactuurregels)

Verkoopregel A

Verkoopregel A

Verkoopregel B

Productiedossier X

Verkoopregel C

Artikelcalculatieregel A

Productiedossier X

(Overige artikelcalculatieregels)

Artikelcalculatieregel A

(Bewerkingscalculatieregels)

(Overige artikelcalculatieregels)

(Gereedschapscalculatieregels)

(Bewerkingscalculatieregels)

(Externe-bewerkingscalculatieregels)

(Gereedschapscalculatieregels)

Productiedossier Z

3/7

(Externe-bewerkingscalculatieregels)

(Artikelcalculatieregels)

3/7

Productiedossier Y

(Bewerkingscalculatieregels)

3/7

Artikelcalculatieregel A

(Gereedschapscalculatieregels)

3/7

(Overige artikelcalculatieregels)

(Externe-bewerkingscalculatieregels)

3/7

(Bewerkingscalculatieregels)

Verkoopregel B

(Gereedschapscalculatieregels)

Productiedossier Y

(Externe-bewerkingscalculatieregels)

Artikelcalculatieregel A

Productiedossier Z

(Overige artikelcalculatieregels)

(Artikelcalculatieregels)

(Bewerkingscalculatieregels)

(Bewerkingscalculatieregels)

(Gereedschapscalculatieregels)

(Gereedschapscalculatieregels)

(Externe-bewerkingscalculatieregels)

(Externe-bewerkingscalculatieregels)

Productiedossier Z

4/7

(Artikelcalculatieregels)

4/7

(Bewerkingscalculatieregels)

4/7

(Gereedschapscalculatieregels)

4/7

(Externe-bewerkingscalculatieregels)

4/7

Verkoopregel C

In de platte structuur staan alle gegevens onder elkaar. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen onderdelen op een hoger niveau (bijvoorbeeld verkoopregels) en de onderliggende delen (de productiedossiers bij een verkoopregel). Er is dus ook niet zichtbaar hoe de onderlinge afhankelijkheid is.

In de hiërarchische structuur ziet u de vertakkingen van de onderliggende onderdelen direct onder de hogere niveaus, bijvoorbeeld de productiedossiers onder de verkoopregel waarbij zij horen.