Aanmaken SEPA-betalingen

U gebruikt Aanmaken SEPA-betalingen om de betalingen te verwerken die klaarstaan in Geselecteerde betalingen. Het resultaat van de verwerking is een betalingsopdracht in de vorm van een XML-bestand. Daarnaast registreert Isah Finance de verwerkte betalingen als 'betalingen onderweg'. Hiervoor dient u wel in te stellen dat u daarmee werkt.

Tip: De knop Aanmaken SEPA-betalingen is alleen beschikbaar als alle wijzigingen zijn opgeslagen, de cursor in het venster Geselecteerde betalingen staat en alle verplichte velden zijn ingevuld.

Als u klikt op Aanmaken SEPA-betalingen, dan verschijnt de wizard die u door de verschillende schermen van de verwerking leidt. Per scherm controleert u alle gegevens die Isah Finance uit de betalingsinstellingen heeft gehaald. De meeste gegevens, zoals het dagboek en de betalingsdatum, kunt u in de wizard wijzigen. Ontbreken er basisgegevens, zoals het IBAN-nummer van een crediteur, dan breekt u de verwerking af om deze basisgegevens in uw financiële administratie bij te werken; hierna start u Aanmaken SEPA-betalingen opnieuw. De wizard gebruikt het bankdagboek om de IBAN en het bankformaat van de betaling te bepalen.

N.B.: Als Isah Finance op een van de schermen een mogelijk probleem met de betaling tegenkomt, verschijnt hiervan een melding. U kunt dan pas naar het volgende scherm doorgaan als u de oorzaak van de melding wegneemt of de melding wegklikt, waarmee u aangeeft dat u de waarschuwing bewust overslaat.

Venster 1: Algemene betalingsgegevens

Geselecteerde betalingen

Betalingsdatum/Periode

Betalingsomschrijving

Betalingen samenvoegen

Venster 2: Controle op verplichte gegevens

De betalingen moeten een geldig IBAN-nummer, een Betalingsreferentie en Betalingsmededelingen bevatten.

Bevat een betaling geen of een foutief IBAN-nummer, dan kan Isah Finance deze niet uitvoeren. Keer terug naar Geselecteerde betalingen en geef een geldig IBAN-nummer op. U kunt alleen kiezen voor een nummer dat bij de desbetreffende crediteur is geregistreerd in Isah.

Bij samengevoegde betalingen kan het voorkomen dat de omschrijvingen in de velden Betalingsreferentie en Betalingsmededelingen te lang worden, omdat Isah Finance de individuele beschrijvingen van de samengevoegde betalingen achter elkaar zet. Onderaan het venster is het mogelijk om de omschrijvingen aan te passen.

Pas als alle betalingen geldige informatie bevatten, kunt u verder naar het volgende venster.

Venster 3: Samenvatting

In dit venster ziet u een samenvatting van de betaling. In het SEPA XML-exportpad moet een geldige waarde staan, omdat Isah Finance anders het benodigde XML-bestand niet kan aanmaken. De wizard haalt instelling uit het scherm Overige.

Tip: Kopieer het pad naar het XML-bestand, zodat u het direct in uw bankportal kunt plakken.

Onder Betalingen onderweg vindt u informatie over de boeking. Als er een grootboekrekening voor 'betalingen onderweg' is ingevuld, dan is het dagboek hier een verplicht veld. Het dagboek vindt u bij de instellingen van de dagboeken, veld Betalingen onderweg.

Klik op Voltooien om de betalingen aan te maken.