Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Engineering

De integratie tussen een CAD- of PDM-pakket en Isah zorgt ervoor dat engineering en logistieke afdelingen kunnen putten uit dezelfde informatie. Gegevens uit Isah kunnen in het CAD- of PDM-pakket beschikbaar gesteld worden en inkopers en werkvoorbereiders hebben direct inzicht in materiaallijsten. Als u gegevens niet op twee plaatsen maar op één keer plek hoeft bij te houden, resulteert dat in minder werk, minder fouten en inzicht in de laatste stand van zaken.

Stuklijst overzetten van CAD- of PDM-pakket naar Isah

De integratie draait met name om het overzetten van de stuklijst van het CAD- of PDM-pakket naar de productiecalculatie van Isah.

Dat kan op de volgende manieren:

CAD-PDM en Isah

Bij een directe koppeling tussen de CAD-of PDM-pakket en de artikelcalculatie zet u de gegevens vanuit het CAD-of PDM-pakket over naar de artikelcalculatie in Isah. De instellingen voor die koppeling legt u wel vast in de module Engineering (zie hieronder).

Voor koppelingen via engineering-items, zet u in de module Engineering de gegevens met synchronisatieverwerkingen over naar de productiecalculatie en legt u de instellingen en de engineering-items zelf vast. Engineering-items gebruikt u om het synchroniseren van externe stuklijsten met een productiedossier te faseren. De beslissing wie wat op welk moment mag synchroniseren kan dan bewust worden genomen en met rechten in Isah worden vastgelegd. Zo kunt u een functiescheiding realiseren tussen bijvoorbeeld de engineer en de werkvoorbereider. Een structuur van engineering-items vergt wel extra administratieve handelingen: elk engineering-item moet namelijk uiteindelijk gekoppeld worden aan een artikel. Voor elk engineering-item moet er dus een artikel aanwezig zijn.

Instellingen overzetten van Isah naar CAD- of PDM-pakket

U heeft de volgende mogelijkheden voor het overzetten van informatie uit Isah naar een CAD- of PDM-pakket:

Verschillende scenario's voor werken met engineering en logistiek

De engineeringintegratie biedt veel mogelijkheden om aan te kunnen sluiten bij de verschillende manieren waarop bedrijven werken met engineering en logistiek. Variaties zijn mogelijk op het gebied van:

Veelvoorkomende scenario's zijn:

Voor voorlopig CAD-document engineering-item aanmaken

Engineeringstuklijst overzetten naar nieuw productiedossier

Engineeringstuklijst overzetten naar bestaand productiedossier

Engineeringstuklijst platslaan in productiedossier

Engineeringstuklijst gedeeltelijk vrijgeven

Engineeringstuklijst met gekoppeld productiedossier wijzigen

Meerdere productiedossiers voor een engineeringstuklijstregel aanmaken

Identieke artikelen in productiedossier samenvoegen

Standaardcomponenten uit de symboolbibliotheek toepassen

Met artikelen en productiedossiers koppelen

Integratie met 2D of 3D CAD-pakket

De integratie met een 2D CAD-pakket verschilt sterk van die met een 3D CAD-pakket. In 3D CAD-pakketten maakt de engineer voor alle onderdelen een document en in een samenstellingsdocument combineert hij de gerelateerde onderdelen. Uiteindelijk onstaat een hiërarchie van documenten; deze structuur staat model voor de calculatie in Isah. In 2D CAD-pakket ontbreekt zo'n structuur meestal, zodat de calculatie (stuklijst)in Isah zelf opgebouwd moet worden.

In deze map

Engineering-items

Basisgegevens engineering

Overzichten