Nieuw boekjaar openen/boekjaar sluiten

Nieuw boekjaar openen

Aan het einde van het jaar maakt u een nieuw boekjaar aan zodat u de mogelijkheid krijgt om te gaan boeken in het nieuwe boekjaar. Het voorgaande boekjaar hoeft hiervoor niet gesloten te worden. Sommige bedragen worden overgenomen naar het nieuwe jaar. Wat er gebeurt met saldo's van grootboekrekeningen hangt af van waar ze terechtkomen: de balans of de verlies-en winstrekening.

Een aantal grootboekrekeningen staat op de balans, het overzicht van alle bezittingen en schulden van uw bedrijf op een bepaald moment. Transacties op die grootboekrekeningen worden niet alleen geboekt in het jaar van de boekdatum maar ook in volgende boekjaren. Als bijvoorbeeld de grootboekrekening 'Gebouwen' in 2016 een saldo heeft van € 1.500.000 en in 2017 van € 200.000, dan is het eindsaldo van 2017 op de balans €1.700.000 (€ 1.500.000+€ 200.000).

Overige grootboekrekeningen staan op de verlies-en-winstrekening (ook wel resultaatrekening genoemd) waar u kunt zien of uw bedrijf winst of verlies heeft gemaakt. Het saldo van die grootboekrekeningen bedraagt in het volgende jaar weer € 0,-. Omzet- en Kostenrekeningen zijn voorbeelden van grootboekrekeningen op de verlies-en-winstrekening.

Hieronder is weergegeven welke rubrieken van het grootboek bij de balans horen en welke bij de verlies-en-winstrekening.

Verlies-&winstrekening

Balans

Rubriek beginnend met het nummer:

4,8 of 9

0,1, 2 of 3

Rechten van gebruikers en gebruikersgroepen wijzigen

Voordat u het resultaat van het voorgaande boekjaar gaat verwerken, wilt u waarschijnlijk de leesrechten van gebruikers en gebruikersgroepen beperken. Zo kunt u ervoor zorgen dat het resultaat van het voorgaande jaar in het scherm Grootboekoverzicht niet voor iedereen zichtbaar zal zijn.

Resultaat verwerken

Als u het resultaat van een jaar verwerkt, wordt voor de balansrekeningen het eindsaldo van het voorgaande boekjaar overgenomen in de beginbalans van het nieuwe jaar. Het resultaat van het voorgaande jaar kunt u bekijken onderaan het scherm Grootboekoverzicht.

Boekingen in voorgaand jaar uitvoeren

Ook als het resultaat van het voorgaande jaar is verwerkt, is het mogelijk om boekingen in dat jaar uit te voeren. Dat geeft u bijvoorbeeld de mopgelijkheid om Uw accountant zou u bijvoorbeeld kunnen verzoeken om de voorraad te herwaarderen na de controle van uw boekhouding.

Resultaat nogmaals verwerken en boekjaar afsluiten

Als er boekingen hebben plaatsgevonden in het voorgaande boekjaar dan voert u nogmaals de verwerking Resultaat verwerken uit. Vervolgens sluit u het boekjaar.

De volgende rekeningen hebben betrekking op de resultaatverwerking:

0510

Algemene reserve

Balans

0511

Onverwerkt resultaat

Balans

9850

Verwerkt resultaat

Verlies-en-winstrekening

Het onverwerkte resultaat van het voorgaande boekjaar wordt aanvankelijk nog getoond in het huidige boekjaar. Bij het afsluiten van het voorgaande boekjaar wordt het saldo van het verwerkt resultaat overgeboekt naar de Algemene reserve. Als het resultaat verwerkt wordt, zal de grootboekrekening Algemene reserve muteren en zal het saldo op de balans wijzigen.

Alle journaalposten uit Isah die niet zijn verwerkt vindt u in Log financiële integratie.