Toelichting zoekpad inkoopprijzen

Als u een artikel op een besteladvies of een inkoopregel opneemt, zoekt Isah een inkoopprijs voor dat artikel. Zodra Isah een geldige prijs aantreft, wordt niet verder gezocht. Prijzen die hoger in het zoekpad staan, hebben dus een hogere prioriteit.

Enkele instellingen op het tabblad Inkoop van het scherm Basisgegevens zijn van invloed op de werking van het zoekpad:

Inkoopcontract

Isah kijkt eerst of er in de besteladvies- of inkoopregel voor het artikel een inkoopcontract is ingevuld. Is dat het geval, dan neemt Isah de prijsgegevens uit het contract over. Is er voor het artikel geen inkoopcontract ingevuld, dan controleert Isah of er wel een is voor de artikelgroep waartoe het artikel behoort. Is dat het geval, dan neemt Isah deze prijs over.

Vrije prijs voorcalculatie

Als het artikel is opgenomen in een productiecalculatie en op order wordt ingekocht, dan is het mogelijk op het scherm Productiecalculatie artikelen (tabblad Calculatie) een vrije prijs op te geven. Isah controleert of het artikel voor een productiedossier wordt ingekocht en of daar een vrije prijs staat. Is dat het geval, dan neemt Isah deze prijs over.

Leveranciers per artikel

Het scherm Leveranciers per artikel vindt u bij de artikelgegevens. Het bevat basis- en staffelprijzen en is de volgende stap in het zoekpad. Binnen dit scherm kijkt Isah eerst naar de Staffelprijzen inkoop.

Isah neemt een prijs uit deze staffel alleen over als:

Vindt Isah geen geldige prijs, dan wordt gezocht in het scherm Artikel basisprijzen per leverancier.

Isah neemt een basisprijs alleen over als:

Prijslijst

Als bij de leverancier op het tabblad Financieel een prijslijst is ingevuld, loopt Isah de gegevens binnen deze prijslijst na.

Isah kijkt eerst bij de staffelsoorten van de prijslijst. Is bij de staffelsoorten een regel opgenomen voor het artikel uit de besteladvies- of inkoopregel, dan kijkt Isah in de staffels die daaronder liggen. Vindt Isah een geldige regel, dan worden de prijsgegevens uit die regel geselecteerd.

Vindt Isah voor het artikel geen staffelregel, dan kijkt Isah bij de staffelsoorten of er wel een is voor de artikelgroep waarbij het artikel hoort. Is bij de staffelsoorten een regel opgenomen met de artikelgroep van het artikel, dan kijkt Isah in de staffels die daaronder liggen. Vindt Isah een geldige regel, dan worden de prijsgegevens uit die regel geselecteerd.

Is ook voor de artikelgroep geen staffeling aanwezig, dan kijkt Isah of er in de prijslijstdefinitie een regel is opgenomen waarin een algemeen geldende korting is opgegeven. Vindt Isah deze, dan wordt de korting geselecteerd.

N.B.: Als in de prijslijst geen prijs wordt aangetroffen maar een kortingspercentage, dan wordt dat kortingspercentage in de besteladvies- of inkoopregel opgenomen. Er is echter ook een bedrag nodig waarover dat kortingspercentage zal gelden. Dit bedrag zoekt Isah eerst in de staffelprijzen van leverancier '0'. Staat daar geen prijs, dan zoekt Isah bij de basisprijzen van leverancier '0'. Als ook daar geen bedrag wordt gevonden, haalt Isah het bedrag uit het scherm Artikelen, tabblad Inkoop.

Als bij de leveranciersgroep waartoe de leverancier behoort op het tabblad Algemeen een prijslijst is ingevuld, loopt Isah de gegevens binnen deze prijslijst na.

Isah kijkt eerst bij de staffelsoorten van de prijslijst. Is bij de staffelsoorten een regel opgenomen voor het artikel uit de besteladvies- of inkoopregel, dan kijkt Isah in de staffels die daaronder liggen. Vindt Isah een geldige regel, dan worden de prijsgegevens uit die regel geselecteerd.

Vindt Isah voor het artikel geen staffelregel, dan kijkt Isah bij de staffelsoorten of er wel een is voor de artikelgroep waarbij het artikel hoort. Is bij de staffelsoorten een regel opgenomen met de artikelgroep van het artikel, dan kijkt Isah in de staffels die daaronder liggen. Vindt Isah een geldige regel, dan worden de prijsgegevens uit die regel geselecteerd.

Is ook voor de artikelgroep geen staffeling aanwezig, dan kijkt Isah of er in de prijslijstdefinitie een regel is opgenomen waarin een algemeen geldende korting is opgegeven. Vindt Isah deze, dan wordt de korting geselecteerd.

N.B.: Als in de prijslijst geen prijs wordt aangetroffen maar een kortingspercentage, dan wordt dat kortingspercentage in de besteladvies- of inkoopregel opgenomen. Er is echter ook een bedrag nodig waarover dat kortingspercentage zal gelden. Dit bedrag zoekt Isah eerst in de staffelprijzen van leverancier '0'. Staat daar geen prijs, dan zoekt Isah bij de basisprijzen van leverancier '0'. Als ook daar geen bedrag wordt gevonden, haalt Isah het bedrag uit het scherm Artikelen, tabblad Inkoop.

Prijslijst administratie

In het scherm Basisgegevens kunt u op het tabblad Inkoop een algemeen geldende prijslijst opgeven. Als deze er is, loopt Isah hem na.

Isah kijkt eerst bij de staffelsoorten van de prijslijst. Is bij de staffelsoorten een regel opgenomen voor het artikel uit de besteladvies- of inkoopregel, dan kijkt Isah in de staffels die daaronder liggen. Vindt Isah een geldige regel, dan worden de prijsgegevens uit die regel geselecteerd.

Vindt Isah voor het artikel geen staffelregel, dan kijkt Isah bij de staffelsoorten of er wel een is voor de artikelgroep waarbij het artikel hoort. Is bij de staffelsoorten een regel opgenomen met de artikelgroep van het artikel, dan kijkt Isah in de staffels die daaronder liggen. Vindt Isah een geldige regel, dan worden de prijsgegevens uit die regel geselecteerd.

Is ook voor de artikelgroep geen staffeling aanwezig, dan kijkt Isah of er in de prijslijstdefinitie een regel is opgenomen waarin een algemeen geldende korting is opgegeven. Vindt Isah deze, dan wordt de korting geselecteerd.

N.B.: Als in de prijslijst geen prijs wordt aangetroffen maar een kortingspercentage, dan wordt dat kortingspercentage in de besteladvies- of inkoopregel opgenomen. Er is echter ook een bedrag nodig waarover dat kortingspercentage zal gelden. Dit bedrag zoekt Isah eerst in de staffelprijzen van leverancier '0'. Staat daar geen prijs, dan zoekt Isah bij de basisprijzen van leverancier '0'. Als ook daar geen bedrag wordt gevonden, haalt Isah het bedrag uit het scherm Artikelen, tabblad Inkoop.

Leveranciers per artikel

Als nog steeds geen prijs is gevonden, gaat Isah terug naar het scherm Leveranciers per artikel voor een algemeen geldende staffelprijs. Staffelprijzen die voor alle leveranciers gelden, staan in dit scherm onder de regel voor leverancier '0'. Is er geen regel voor leverancier '0', dan zijn er geen algemeen geldende staffelprijzen. Is er wel een regel voor leverancier '0', dan kijkt Isah in het onderliggende scherm Staffelprijzen inkoop.

Isah neemt een prijs uit deze staffel alleen over als:

Vindt Isah geen staffelprijs voor leverancier '0', dan kijkt Isah of er voor leverancier '0' een basisprijs is opgenomen. Basisprijzen die voor alle leveranciers gelden, staan in het scherm Leveranciers per artikel onder de regel voor leverancier '0'. Is er geen regel voor leverancier '0', dan zijn er geen algemeen geldende basisprijzen. Is er wel een regel voor leverancier '0', dan kijkt Isah in het onderliggende scherm Artikel basisprijzen per leverancier.

Isah neemt een basisprijs alleen over als:

Inkoopprijs artikel

In het scherm Artikelen kunt u op het tabblad Inkoop bij al uw artikelen een algemeen geldende inkoopprijs opnemen. Als Isah in de rest van het zoekpad geen inkoopprijs vindt, worden deze prijsgegevens geselecteerd. Dit gebeurt echter alleen als de inkoopprijs in het scherm Artikelen is opgenomen in dezelfde valuta als de valuta in de besteladvies- of inkoopregel.